U bevindt zich in
Overheid
Dwarsligger
Menu terugstartBureau ICT ToetsingDatalek BelastingdienstDatalek EdeDatalekken ZiekenhuizenDigitaal Bruggen SlaanGemeente Sites LekGen. Digitale InfrastructuurICT Besparing SimpelICT OpdrachtgeverschapInformatie Beveiliging DienstInternationale CyberstrategieOpen- bij OverheidOverheden maken werk van OpenOverheid UitgangspuntenOverheids WebsitesStaatscourant 08 nov 2008Stop met gebruik Windows XPUivoeringsagenda NOIVVoorschriften NORAVragen en antwoorden 32679-2Wat is VerplichtWebsite OverheidWebsystemen OverhedenWet- en RegelgevingWet Generieke Digitale Infrastructuur

ICT Besparing Simpel

Een hoop overheden hebben een ICT afdeling, die graag het wiel wil uitvinden.
Hierbij neem ik als voorbeeld even een website.
Websites van overheden moeten voldoen aan de webrichtlijnen
Natuurlijk is het leuk, om als instelling dit helemaal zelf uit te zoeken en te inplementeren, maar waarom?
Wanneer b.v. alle gemeenten dezelfde CMS software gebruiken voor de website, dan hoeft een gemeente alleen het logo en de data te veranderen.
Dit heeft een aantal voordelen: ICTProjecten
Hetzelfde gaat ook op voor andere ICT projecten, natuurlijk kan een gemeente als b.v. Amsterdam niet met hetzelfde kleine software pakker werken, als een gemeente met een paar duizend inwoners.
Andersom kan echter wel, een kleine gemeente zal dan mogelijk niet alle opties gebruiken, maar het werkt wel.
Natuurlijk zal deze inplementatie een hoop moeite kosten, maar op de lange termijn zal het veel geld besparen.

Er is nog meer
Toen Microsoft de ondersteuning van Windows-XP stopte, hadden een hoop overheden ineens problemen, omdat hun software niet werkte op nieuwere versies van Windows.
Het feit, dat ze van 2007 (introductie Windows-7) tot 2014 (einde ondersteuning Windows-XP) hebben zitten slapen (7 jaar lang) zullen ze nooit toegeven.
Om dit soort ICT problemen te voorkomen, zal de manier van werken en denken moeten worden aangepast zeker in deze tijd, waarin een hoop instellingen ook een BYOD (Bring Your Own Device) beleid hebben.
Een voor de hand liggende oplossing is, om alles te doen middels een web-interface.
Er wordt dan gewerkt vanuit de browser(s) en dat heeft een aantal voordelen, het is een OpenStandaard en door HTTPS te gebruiken (net als banken) is de verbinding bijna niet af te luisteren.

Het is m.i. tijd, dat de overheid/overheden zelf de ontwikkeling van software in handen nemen.

Valid HTML 5.0 Valid CSS
© 2018 dwarsligger.org/
overname met bronvermelding is toegestaan.
Pagina grootte: 7683 bytes.
Gemaakt met Ron's Webber versie 180313a.
Pagina gemaakt in 0.027 seconden,
Pagina aangepast op 15 March 2018 14:57:01.