U bevindt zich in
Overheid
Dwarsligger
Menu terugstartBureau ICT ToetsingDatalek BelastingdienstDatalek EdeDatalekken ZiekenhuizenDigitaal Bruggen SlaanGemeente Sites LekGen. Digitale InfrastructuurICT Besparing SimpelICT OpdrachtgeverschapInformatie Beveiliging DienstInternationale CyberstrategieOpen- bij OverheidOverheden maken werk van OpenOverheid UitgangspuntenOverheids WebsitesStaatscourant 08 nov 2008Stop met gebruik Windows XPUivoeringsagenda NOIVVoorschriften NORAVragen en antwoorden 32679-2Wat is VerplichtWebsite OverheidWebsystemen OverhedenWet- en RegelgevingWet Generieke Digitale Infrastructuur

Overheids Websites

Alle overheden hebben een website en overal wordt gebruik gemaakt van een CMS (Content Management System).

De meest gebruikte bij gemeenten is SIMCMS dat door bijna 50% van de gemeenten wordt gebruikt (stand december 2015).
SIMCMS van de SimGroep is helaas geen OpenSource en er rusten ook copyrights op.
Het nadeel is, dat een aanpassing van de software niet zelf gedaan mag worden en dat daardoor aanpassingen soms jaren blijven liggen.
Een oudere versie werkte b.v. niet wanneer de gebruiker Javascript had uitstaan, in de CMS hoefde alleen de regels tussen <noscript> en </noscript> verwijderd te worden, een paar minuten werk, maar helaas werd dit niet gedaan.
Dit is slechts één voorbeeld, doordat de maker van de software alle rechten heeft, is ingrijpen bijna onmogelijk.
Alle rechten liggen bij één leverancier, wanneer deze stopt, of wanneer het contract wordt beëindigd, dan moet er een nieuwe website vanaf de grond worden opgebouwd.
Dat is het nadeel, wanneer alle macht bij één leverancier ligt, overname door een andere leverancier is hierbij ook onmogelijk.

Verder gebruiken een aantal overheden opensource CMS systemen, zoals Drupal, Typo3, enzovoort.
Wat opvalt is, dat (bijna?) alle overheden een PHP CMS gebruiken, en dat Joomla en Wordpress (bijna) niet gebruikt worden.
De voordelen van een OpenSource CMS zijn, dat de software kan en mag worden aangepast en dat instellingen kunnen samenwerken in de ontwikkeling van extenties voor deze systemen.
Ook is het mogelijk, om over te stappen naar een andere leverancier, omdat de software gewoon beschikbaar is en blijft.
Het is zelfs mogelijk, om alles zelf te doen en daardoor volledig leverancier onafhankelijk te zijn, iets dat voor kleinere gemeenten te kostbaar kan zijn, maar in een samenwerkingsverband kan dit veel geld besparen en/of opleveren.

Linken op alfabetische volgorde:
Valid HTML 5.0 Valid CSS
© 2018 dwarsligger.org/
overname met bronvermelding is toegestaan.
Pagina grootte: 8097 bytes.
Gemaakt met Ron's Webber versie 180313a.
Pagina gemaakt in 0.103 seconden,
Pagina aangepast op 15 March 2018 14:57:01.