Dwarsligger

Directe Democratie

Het belangrijkste agendapunt van Forum voor Democratie is de invoering van bindende referenda en volksinitiatieven, vergelijkbaar met het zeer succesvolle Zwitserse model.
Dit is de enige manier om de invloed van het partijkartel serieus terug te dringen en de macht van de partij-elites te doorbreken.
Alleen al door de mogelijkheid van bindende referenda zullen politici veel meer voeling moeten houden met wat er leeft onder de bevolking.
Er gaat dus ook nog eens een sterke preventieve werking vanuit.

Daarnaast moeten burgemeesters direct worden gekozen door de bevolking.
Iedere volwassen Nederlander moet zich kandidaat kunnen stellen.
Net als de rest van Europa zijn ook Nederlanders heus wel in staat om de eigen burgemeester te kiezen.

Om directe democratie en gekozen burgemeesters af te dwingen lanceert Forum voor Democratie binnenkort het “Democratie Dashboard”.
Dit is een online applicatie waar Nederlandse kiezers online acties, petities en crowdfunding kunnen starten en ondersteunen, en zich bovendien zelf kunnen gaan organiseren.
Wij gaan niet afwachten totdat het partijkartel ooit eens tot verandering overgaat, maar geven de Nederlanders nu al meteen zelf de mogelijkheid om actief hun stem te laten horen en meer invloed te krijgen op de koers die ons land moet uitzetten.

Wij willen:

 1. Invoering van bindende referenda en volksinitiatieven naar Zwitsers model om het partijkartel te doorbreken en de invloed van kiezers serieus te vergroten.
 2. Invoering van de direct gekozen burgemeester in alle gemeenten in Nederland per 1 januari 2018.
  Iedere Nederlander moet zich verkiesbaar kunnen stellen voor het burgemeesterschap.
 3. De kwaliteit van het openbaar bestuur drastisch verhogen.
  Top-ambtenaren van Ministeries en bestuursorganen worden niet langer uit het Partijkartel gerekruteerd maar benoemd op basis van individuele capaciteiten.
  Grote schoonmaak in de overheidsorganisatie.
  Top-ambtenaren gaan verplicht opnieuw solliciteren voor hun baan waarbij ook outsiders die geen lid zijn van het partijkartel kunnen solliciteren en gelijke kansen hebben in de sollicitatie-procedure.
  Een slankere, kleinere overheid geïnspireerd op het model van Singapore, waarin veel minder mensen werkzaam zijn; maar waarin deze mensen wel beter worden betaald.

  Bron: Forum voor Democratie op 08 november 2016.
U bevindt zich in
Politiek
Valid HTML 5.0 Valid CSS
© 2017 dwarsligger.org
overname met bronvermelding is toegestaan.
Pagina grootte: 9773 bytes.
Gemaakt met Ron's Webber versie 170217a.
Pagina gemaakt in 0.012 seconden,
Pagina aangepast op 11 March 2017 13:35:30.