U bevindt zich in
Radio Amateurs
Dwarsligger
HoofdstukkenMenu terug Pagina's startAntenneBureauAntenne LocatiesEffecten straling en gezondheidHulp bij antenne vergunningVolgens InfoMilWat is een Antenne-InstallatieWat is een Radioamateur
Wat is een Radioamateur

Radioamateur
Met radioamateurs of zendamateurs (of in officiële terminologie radiozendamateurs) worden in brede zin personen bedoeld die zich voor hun hobby bezighouden met experimenteren op het gebied van het uitzenden en ontvangen van radio- en/of televisiesignalen.
Hiervoor hebben zij de beschikking over een officiële zendvergunning.
Deze zendvergunning wordt door de overheid toegekend na het slagen voor een officieel examen, waarbij, afhankelijk van het gewenste vergunningsniveau, het kennisniveau met betrekking tot radio-elektronica en regelgeving getoetst wordt. Een aantal radioamateurs heeft zich binnen Nederland en België – op vrijwillige basis – ter beschikking van de lokale en regionale overheid gesteld, om bij diverse calamiteiten als verbindingshulp te fungeren.
Deze radioamateurs zijn verenigd in de Dutch Amateur Radio Emergency Service (DARES), die hiervoor speciaal werd opgericht.
In België heet deze groep vrijwilligers Belgian Emergency Amateur Radio Service (B-EARS).

Antennes
Antennes spelen een belangrijke rol in de activiteit van de radiozendamateur en zijn zonder twijfel zowat het belangrijkste onderdeel van het station.
Een groter uitgangsvermogen kan de inefficiëntie van een slechte antenne niet compenseren, bijgevolg loont het de moeite om het antennesysteem zorgvuldig te ontwerpen of uit te kiezen.
Het is tevens een van de domeinen waarbij experimenteren het meest loont.
Enkele belangrijke antennetypes zijn: Wet
Voor Nederland bevatten de Telecommunicatiewet en vooral de daarop gebaseerde Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015 voorschriften die relevant zijn voor radiozendamateurs.

Bron: Wikipedia op 09 januari 2019.
Valid HTML 5.0 Valid CSS
login
Een link is een pagina,
een link is een hoofdstuk,
een link is in een externe website,
een link is een download.
© Dwarsligger.org, overname met bronvermelding toegestaan,
tenzij anders aangegeven.
Ron's CMS versie 190203a
Samengesteld in
Inhoud grootte
Aangemaakt op
Aangepast    op
0.052 sec.
7389 bytes
09 jan 2019
10 jan 2019