U bevindt zich in
home
Dwarsligger
startBesturingssystemen Beveiliging en Voorschriften Bronnen en Linken De Toekomst Digitale Toegankelijkheid GDI Wet Digitale Overheid Hackers en Hacken Onze Standpunten OpenData OpenSource OpenStandaarden Overheid Rechten en Plichten Veilig Internet Wat is Linux plaatjes Copyright LinkenWaarom deze websiteWie ben iktree

Massaal Digitaal, Maatwerk Lokaal

Het doel van deze ambitie is het bevorderen van meer gemeenschappelijkheid en collectiviteit in de informatievoorziening, waardoor ruimte ontstaat voor betere taakuitvoering door gemeenten en betere (maatwerk) dienstverlening aan inwoners en ondernemers.
We zetten in op:
 1. Landelijke voorzieningen.
  KING faciliteert deze ambitie onder andere door te werken aan centrale, landelijke voorzieningen voor digitale dienstverlening door gemeenten.
  Deze voorzieningen worden één keer landelijke ingericht en zijn daarmee voor alle 390 gemeenten te gebruiken.
  Het landelijk ontwikkelen van voorzieningen zorgt voor eenheid in de gemeentelijke dienstverlening en bespaart geld en tijd en ontzorgt gemeenten.
  Zo hoeven niet alle gemeenten zich in de ontwikkeling van deze voorzieningen te verdiepen, afspraken te maken met leveranciers of de doorontwikkeling en het beheer te regelen.
  Gemeenten kunnen gebruik maken van de landelijke voorziening maar dat is niet verplicht.
  Bijvoorbeeld wanneer een gemeente al een lokale oplossing heeft en deze oplossing biedt een rijkere functionaliteit dan de landelijke voorziening Deze keuze is afhankelijk van de ambities en de voorzieningen binnen de gemeente.
  Voorzieningen die er nu al zijn of worden ontwikkeld: In 2016 is onderzoek gedaan naar de meest gebruikte zoektermen op gemeentewebsites.
  Daaruit is een top 30 van diensten voor burgers en een top 10 van diensten voor ondernemers naar voren gekomen.
  Dit overzicht van door inwoners en ondernemers meest gebruikte diensten vormt de basis van een lijst met diensten die landelijk gedigitaliseerd zouden kunnen worden.
  U vindt het overzicht via het Magazine Topdiensten Gemeenten.

 2. Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI).
  Er is een verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden om gemeentelijke ICT-voorzieningen collectief te organiseren in de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur, de GGI.
  KING heeft in dit kader een aantal projecten opgestart.
  Hierbij wordt rekening gehouden met het al ingezette initiatief voor de opschaling van Shared Service Organisaties en datacenters.

 3. Versterken ICT-opdrachtgeverschap.
  Enerzijds door het versterken van het collectief opdrachtgeverschap; doorvraagbundeling, de collectieve verwerving/inkoop van generieke voorzieningen zoals mobiele en vaste telefonie en door standaardisatie en (kwaliteits)eisen/normen aan leveranciers te stellen.
  Anderzijds door het versterken van het individueel opdrachtgeverschap van gemeenten door transparantie in de digitalisering van gemeenten te leveren en welke optimalisatie hier mogelijk is.

 4. Collectieve uitgangspunten.
  Delen en/of opstellen van randvoorwaardelijke uitgangspunten waar alle gemeenten aandacht voor moeten hebben, zoals Informatiebeveiliging en privacy.
Bron: King Gemeenten op 26 jan 2017.

Valid HTML 5.0 Valid CSS
© 2018 dwarsligger.org/
overname met bronvermelding is toegestaan.
Pagina grootte: 9049 bytes.
Gemaakt met Ron's Webber versie 180313a.
Pagina gemaakt in 0.027 seconden,
Pagina aangepast op 15 March 2018 14:56:57.