U bevindt zich in
home
Dwarsligger
startBesturingssystemen Beveiliging en Voorschriften Bronnen en Linken De Toekomst Digitale Toegankelijkheid GDI Wet Digitale Overheid Hackers en Hacken Onze Standpunten OpenData OpenSource OpenStandaarden Overheid Rechten en Plichten Veilig Internet Wat is Linux plaatjes Copyright LinkenWaarom deze websiteWie ben iktree

Waarom deze website

Deze website is ontstaan uit frustatie bij het gebruik van ICT, de voorschriften voor overheden en de overtredingen van deze voorschriften.
Het vreemde is zelfs, dat de meeste voorschriften wettelijk geregeld zijn, maar dat dit onbekend is bij de ambtenaren die ermee (moeten) werken.
Één van de oorzaken is, dat er (nog) geen repressaille maatregelen zijn, een overtreding kan dus (nog) niet beboet worden.
Op dit moment (begin 2017) ligt er een voorstel voor de eerste-kamer, waarin e.e.a. bindend geregeld wordt.

Waar heb ik het over?
  1. Het gebruik van OpenStandaarden is verplicht voor overheden en gesubsidieerde instellingen.
  2. Het gebruik van OpenSource Software heeft bij gelijke geschiktheid de voorkeur.
  3. Het gebruik van OpenData zou normaal moeten zijn.
Wat zijn dit?
  1. OpenStandaard is een afspraak over hoe het formaat is van data, voorbeelden hiervan waar burgers veel mee te maken hebben zijn HTML, PDF en ODF.
  2. OpenSource gaat over de beschikbaarheid van de broncode, en dat heeft niets te maken met licenties, of de prijs van de software.
  3. OpenData is simpeler, iets dat gemaakt is met gemeenschapsgeld (via belastingen) is ook eigendom van de belasting betaler, copyrights en patenten zijn dus meestal niet van toepassing.
    Valide uitzonderingen zijn dingen waardoor de privacy, of de veiligheid in het geding komt. Personen, bedrijven, instellingen e.d. kunnen natuurlijk ook data vrijgeven als OpenData.
Geschreven op 27 februari 2017.
Valid HTML 5.0 Valid CSS
© 2018 dwarsligger.org/
overname met bronvermelding is toegestaan.
Pagina grootte: 6905 bytes.
Gemaakt met Ron's Webber versie 180313a.
Pagina gemaakt in 0.017 seconden,
Pagina aangepast op 15 March 2018 14:56:55.