U bevindt zich in
home
Dwarsligger
startBesturingssystemen Beveiliging en Voorschriften Bronnen en Linken De Toekomst Digitale Toegankelijkheid GDI Wet Digitale Overheid Hackers en Hacken Onze Standpunten OpenData OpenSource OpenStandaarden Overheid Rechten en Plichten Veilig Internet Wat is Linux plaatjes Copyright LinkenWaarom deze websiteWie ben iktree

Prive Gegevens

In deze tijd, waarin in bijna ieder huishouden minimaal één computer staat en deze meestal toegang heeft tot internet, vinden we alles vanzelfsprekend.
Steeds meer van onze gegevens worden digitaal opgeslagen, dat varieert van het lidmaatschap van een vereniging, tot onze complete medische gegevens en onze inkomsten en uitgaven.
Dit alles is dan ook via internet op te vragen door bevoegde personen en instanties.
Helaas gaat dit ook vaak fout en komen al onze gegevens op straat te liggen.
Vooral bij projecten van de overheid gaat het (te) vaak fout, terwijl juist de overheid het (goede) voorbeeld zou moeten geven.
Wanneer een instantie persoonlijke gegevens niet goed beveiligd heeft, dan is dat een inbreuk op onze privacy, waarvoor de instantie dan ook volledig verantwoordelijk moet worden gehouden.

Een simpel voorbeeld:
U heeft een geheim telefoonnummer, maar de lokale klaverjas vereniging waar U lid van bent, zet het per ongeluk op de website, waardoor U via de telefoon wordt lastig gevallen.
In dit geval zal U een nieuw telefoonnummer moeten aanvragen en al Uw relaties, die het "oude" nummer hadden, moeten informeren over het "nieuwe" telefoon nummer.
Dit kost U geld en tijd, hetgeen vergoed zal moeten worden, door de verantwoordelijke van het "lek".
Nu zal dit bij een vereniging, die meestal draait op vrijwilligers heel moeilijk worden.
Maar wanneer dit niet de lokale klaverjas vereniging is, maar b.v. de huisarts en het gaat om Uw medische gegevens, dan wordt het een veel moeilijker geval.
Afhankelijk van wat er gelekt wordt, kan het in het ergste geval zelfs nodig zijn, om Uw naam te veranderen en te verhuizen, alleen om Uw privacy te beschermen.
Op dit moment is er geen verplichting, om Uw toestemming te vragen voor een opslag van Uw gegevens, iedereen doet maar wat, zonder zich te bekommeren om privacy, bescherming van de gegevens en de mogelijkheid van misbruik van deze gegevens.

Wat moet hierin veranderen:
  1. Voordat Uw gegevens worden opgeslagen op een systeem, dat met internet is verbonden (en dus een lek kan bevatten), zou Uw toestemming nodig moeten zijn.
  2. Voordat U Uw toestemming geeft, moet er een afspraak gemaakt worden, wie verantwoordelijk is voor eventuele (financiële) schade.
  3. Wanneer de beheerder eigenaar van het systeem de garanties niet kan geven, dan mag dit systeem nooit worden aangesloten op een openbaarsysteem als internet.

Valid HTML 5.0 Valid CSS
© 2018 dwarsligger.org/
overname met bronvermelding is toegestaan.
Pagina grootte: 7241 bytes.
Gemaakt met Ron's Webber versie 180313a.
Pagina gemaakt in 0.06 seconden,
Pagina aangepast op 15 March 2018 14:56:59.