U bevindt zich in
home
Dwarsligger
HoofdstukkenContactOpenDataOpenSourceOpenStandaardenOpen-OverheidVerdrag van Rome (EVRM)Veilig InternetVoorschriften voor WebsitesMijn Vragen en OpmerkingenWet Openbaarheid van Bestuur Pagina's startAuteurswet Artikel 15bWvS Artikel 139bWvS Artikel 139fTransparant en OpenWvS Artikel 139bWvS Artikel 139fColofoonExterne LinkenWetten BestandenTransparant en Open.pdf
Copyright Teken

In Nederland is er sinds 1912 een auteurswet, die later door middel van de Berner Conventie (uit 1886) geharmoniseerd is met de auteurswetten van de rest van Europa.
Volgens de Berner Conventie is een werk automatisch beschermd door het auteursrecht, ook als er geen expliciete claim of zelfs maar een vermelding van de naam van de auteur op aanwezig is.
Sterker nog, de Berner Conventie verbiedt auteurswetten om enige formaliteit te eisen alvorens auteursrechtelijke bescherming verleend wordt.

Bron: Wikipedia op 17 november 2018.

De copyright notice
Het copyright symbool (C in een cirkel of ©) is waarschijnlijk een van de beroemdste symbolen ter wereld.
Iedereen weet dat de © op een werk betekent dat het werk beschermd is door het auteursrecht en niet mag worden gekopieerd zonder toestemming van de auteur.
Strikt gesproken is het moeten toevoegen van dit symbool om bescherming te verkrijgen een formaliteit.
In landen die lid zijn van de Berner Conventie (zoals Nederland) is een dergelijke eis dus niet toegestaan.

Het copyright symbool komt voort uit de Amerikaanse auteurswet.
Het werd later opgenomen in de Universele Auteursrecht Conventie (Engels: Universal Copyright Convention).
Dit verdrag is vergelijkbaar met de Berner Conventie, maar met het belangrijke verschil dat lidstaten bepaalde eisen mogen stellen alvorens auteursrecht verleend wordt.
Het verdrag bepaalt dat als een auteur een copyright notice (in de vorm Copyright jaar auteur) opneemt, hij geacht wordt voldaan te hebben aan alle formaliteiten (artikel 3 UAC).

Aangezien er tegenwoordig nog maar weinig landen zijn die lid zijn van de UAC en niet van de Berner Conventie, maakt het juridisch gezien weinig uit of je nog een copyright notice op je werk plaatst.
In de praktijk heeft het wel nut.
Door een copyright notice op te nemen, geeft de auteur aan dat hij het auteursrecht claimt op het werk, en waarschuwt hij andere dat ze het werk niet mogen gebruiken zonder zijn toestemming.
Niemand kan claimen dat hij niet wist dat het werk beschermd was, of dat hij niet wist aan wie hij toestemming moest vragen.
De naam van de auteur staat immers bij.

Hetzelfde geldt voor de zin All rights reserved, of Alle rechten voorbehouden.
Deze zin wordt vaak naast de copyright-vermelding opgenomen.
Het heeft geen juridische meerwaarde, maar dient wel als waarschuwing dat de auteur niet wil dat anderen iets doen met zijn werk zonder toestemming.

Bron: Iusmentis door ICT-jurist Arnoud Engelfriet op 17 november 2018.
Valid HTML 5.0 Valid CSS
Een link is een pagina,
een link is een hoofdstuk,
een link is in een externe website,
een link is een download.
© Dwarsligger.org, overname met bronvermelding toegestaan,
tenzij anders aangegeven.
Ron's CMS versie 190822a
Samengesteld in
Inhoud grootte
Aangemaakt op
Aangepast    op
14348 µsec.
9071 bytes
17 nov 2018
05 mei 2019